lauantai 31. tammikuuta 2015

Erilaisia Facebook-kavereita, osa 1: Jakajat

Ihmiset käyttäytyvät eri tavoin sociaalisessa mediassa, ja näiden käyttäytymismallien mukaisesti heidät voidaan jakaa erinäisiin ryhmiin. Jakajat keskittyvät kertomaan jatkuvasti yhdestä elämänsä olennaisesta a
siasta tai sitten he yksinkertaisesti jakavat koko elämänsä yksityisimmätkin hetket kaveriensa nähtäväksi.

KERÄÄ NE KAIKKI! Onko lärvikirjakamukokoelmasi täydellinen? Jos ei, niin tässä vinkkejä kaikkien rasittavien eri frendien hankkimiseksi kamulistalle. Kattavamman kokoelman omistaja taasen voi miettiä, mihin kategoriaan frendejään sijoittelee.
Milloin? Äitikaverit saa yleensä unlockattua omien kaksikymppisten tienoilla, kun ensimmäiset henkilöt lähipiiristä ovat hankkineet lapsia. Jos itsellään on vanhempia kavereita, Äidin saa avattua jo aikaisemmin.
Miten? Tutustu mahdollisimaan moneen naishenkilöön, mahdollisesti voit käydä jopa itse viskaamassa jollekulle pullat uuniin, jos mitään ei ole tapahtunut kaksikymppiseksi mennessä.
Millainen? Äidit kirjoittelevat parhaimmillaan (tai pahimmillaan) monta kertaa päivässä pikkuisesta Veeti-Eevertistä tai Mirkku-Emiliasta. Kiinnostuksella odottaen, miten lapsi suhtautuu kaikille nähtävissä oleviin vaippakuviin ja ripulitilapäivityksiin kymmenen vuoden kuluttua.

”Tässäpä koko perheen kanssa blää blää ---”
”Voi ei, Veeti-Eevertti oli mennyt syömään lattialta koiran paskaa ja nyt se oksentelee ja ripuloi pitkin taloa. -__- Onneksi ehdin istahtaa kirjoittamaan aiheesta tänne kuitenkin.”
”Kuka sanoo, etteivät vauvat ole söpöjä? =)) Kyllä minusta on! :-) Tässä kahdeksas kuva Mirkku-Emiliasta tälle viikolle! Ääeetin oma mussukka siinä sylissä! ”

Huom! Äitiä ei saa sotkea hyvin samanlaisia piirteitä omaavaan Eläinten ystävään, joka tapaa jakaa jatkuvasti kuvia kissoistaan, koiristaan tai kaikista niistä. Eläinten ystävällä voi olla kodissaan jopa yhdeksän kissaa, chinchilla, dalmatialainen koira, neljä kania ja vesimatoja.

Milloin? Yleensä osa ihmisistä suorastaan syntyy julkkiksiksi, ja jotkut voivat aloittaa seuratun some-elämän jo yläasteikäisinä! Mitään varsinaista ikärajaa Julkkiksen saamiselle kavereihin ei ole – tosin yleensä kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen monet ex-feimit haluavat aloittaa ”normaalin”, tylsän tavallisen elämän, jota he eivät ole tietääkseen eläneet (todellisuudessa ovat, mutta he vain ovat raportoineet elämästään kaikille ihan vitusti).
Miten? Useimmiten Julkkikset ovat naissukupuolisia, mutta toisinaan myös homopojat ja urheilulukiolaiset ovat potentiaalisia vaihtoehtoja saadakseen Julkkiksen omaan kokoelmaan. Julkkikseen ei tarvitse tutustua perinpohjaisesti, vaan kaveripyynnön voi laittaa viimeistään yhden tapaamisen (ohi kulkeminen kadulla lasketaan) jälkeen. Tavatakaan ei tarvitse välttämättä. Voit vain lähettää hänelle kaveripyynnön, todennäköisesti saat heti myöntävän vastauksen, sillä feimilogiikalla 1 Kaveri = 1 Fani. Osa on tosin ruvennut käyttämään seuraustoimintoa, jolloin tarpeeksi rumat voi jättää vain seuraajiksi ja sopivan hyvännäköisillä tyypeillä voi näyttää olevansa myös sosiaalinen tyyppi julkisuuden valokeilan tuomasta yksinäisyydestä huolimatta.
Millainen? Julkkiksia on kahta eri alalajia. Molemmat ovat tietysti perfektionistille keräilemisen arvoisia, mutta peruskeräilijälle yksi jompaakumpaa riittää. Ensimmäistä tyyppiä oikeasti seurataan ja joitakin hänen stoorinsa päivän asukokonaisuuksista ja kotona tietokoneella istumisesta saattaa kiinnostaakin. Toinen ja yleisempi tyyppi on se, jonka bullshitti ei herätä suurtakaan mielenkiintoa. Kummankin käyttäytyminen on samanlaista: Instagram-kuvien ja blogijuttujen jatkuva tykittäminen kaiken kansan katsottavaksi, vaihtelevan tasoinen englannin kieli sekä passiivinen yhteydenpito.

”Joo tässäpäs tällainen mun 33 lukijan suuruisen paskablogin uusin juttu, jossa ei ole oikeastaan mitään uutta tähänkään aiheeseen, mutta lukekaa silti. Kisses my fans xoxo”
”right now editing new video, cant wait till u c it! it seems like many of you havent lately watched my new youtube videos but im sure this v log post about my new t shirt vill be really worth waschin!”
”Nobody eli kaveri: Toi sun uusi paitas on todella siisti! :)”
Julkkis: Ok ”
Milloin? Useimmiten juopon saa avatuksi 20-vuotiaaana, kun ikäluokka pääsee käsiksi vahvoihin viinoihin ja homma lähtee lopullisesti käsistä. Alkujuoppoja voi tavata jo yläaste- ja lukioiässä, mutta useimmiten nämä eivät ole vielä oikeita, Juopon tuntomerkit täyttäviä tyyppejä.Miten? Alle 20-vuotiaana: tutustu henkilöön, joka nuorempana täyttää erilaisia riskikäyttäymisen merkkejä: peliriippuvuutta, huonoa keskittymiskykyä, erilaisten päihdyttämiskulttuurien ihailua ja punttisalilla käymostä. Myöhemmin on hyvin mahdollista, että tästä henkilöstä kehittyy Juoppo. 20-vuotiaana tai vanhempana: mene baariin.Millainen? Juopon elämän kohokohdat koostuvat juomisesta, siihen liittyvistä kuvista ja teksteistä. Juoppo ehkä jopa kuvittelee, että hänen surkean surullisesta elämäntilaanteesta (jossa hän ei näe mitään vikaa) voi repiä jotain runollista. Useimmiten juopot esiintyvät pareina tai laumoina.

”säästä vesi kaloille”
”ei muuten kossua mutta perjantaihin se sopii – with Juoppo”
”Vaimon kanssa lähettiin –
with Juoppo at Onnela Kuopio”
”Tässä santtuun menossa – with Alkujuoppo and Juoppo”
”Hih olenhumalassa[^^] ”
”Tarjoon kaljan sille joka käy siivoamassa mun kämpän.
Mieluiten sillä aikaa kun olen kännissä.”
”oh no – drinking shamppanjaa with Juoppo at Malaga Airport”

Huom! Juopon alalajiin kuuluu Sedula-lortot eli liian pieniin mekkoihin ahtautuvat Onnela-pissikset, jotka muistavat aina päivittää olevansa viettämässä iltaa siinä kaikkein ihQuimmassa yökerhossa. Sedula-lortot kuuluvat osaksi täydellistä kokoelmaa, mutta ongelmalliseksi voi tulla kaverityypin säilyminen: monet lakkaavat olemasta Sedula-lorttoja sinä päivänä, kun he täyttävät 20 vuotta.
Milloin? Useimmiten Modernia Descartesia tapaa noin 23,4-vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen käytös useimmiten muuttuu. 
Miten? Hanki kaveri, jolla on liikaa aikaa. 
Millainen? ”Sometan, olen siis olemassa.” => ”En someta, en ole olemassa.” Jokainen teko täytyy kirjoittaa muistoksi Facebookiin kaikkien kavereiden luettavaksi. Kolmen vuoden kuluttua päivityksistä Descartes yleensä katuu noloja juttujaan ja poistelee niitä (kertoen tietty kavereilleen asiasta tilapäivityksellä).

”kiva ilta, oon nyt pitänyt huolta terveydestäni ja tilasin baarissa vain veden ilman jäitä :) baarimikon piti vielä ihan varmistaa, että ilman jäitä vaiko jäillä. illan jälkeen käytiin subway, ja otin sieltä itselleni täysjyväruissämpylän ja täytteeksi vetistä salaattia, ilman jäitä tietty : D”

”Huomenna taas koulunpenkki kutsuu, takana hauska viikonloppu, käytiin viihteellä ja sillai. :-) Sunnuntaina katsottiin missatut salkkari jaksot kultsun kaa ja musta tuntuu, että se on alkanut tykätä salkkareista, vaikkei viel myönnäkään... eilen satoi niin paljon lunta, että ihan lumiukoksi tunsi itsensä kun tuli ulkoa kävelemästä! Ja ja oon miettinyt pitäiskö mun pitkästä aikaa vaihtaa hiusteni väriä tai muuttaa uudelle paikkakunnalle tai kokeilla seksiä vastakkaisen sukupuolen kanssa, mitäs aattelette jos olisinkin punatukkainen helsinkiläinen lesbo? : D Mut se saa vielä odottaa, sillä koulua kuitenkin jäljellä ja mulla on ihana kulta. ;p <3”

”oon nyt katsottuani kaksi jaksoa BB:tä ehtinyt muodostaa listan suosikeistani! Aluksikin raineri on todella hauska tyyppi ja jotenkin karismaattinen, jotenkin tosi kiinnostava tarina et syntynyt forssassa ja päätynyt sitten työttömäksi Helsinkiin. Sirkku-liisa seuraa heti kakkosena, sillä on niin hurjat jutut, jotenkin piristävää huomata että polttomurhankin tehneet ihmiset ovat, well, ihmisiä, ja uskomaton elämäntarina! aatu jotenkin ärsyttää, kun se jaarittelee koko ajan kaikesta turhasta.”
Harrastajia on useita erilaisia, ja Harrastajat ovat läheisessä suhteessa Hehkuttajien kanssa. Harrastajista erottuu kolme pääryhmää: Taiteilijat, Automiehet ja Muusikot.

Milloin? Taiteilijat ja Muusikot ilmestyvät kaverilistalle yläasteella, kun osa kokee taiteellisen heräämisen ja haluaa ulostaa teiniangstinsa ulos runoina, laulusanoituksina, maalauksina, piirroksina tai ”musiikkina”. Automiehet aloittavat yleensä kavereissa Mopo- tai Kevaripoikina, mutta siirtyvät iän salliessa nelipyöräisiin. Varsinaisen Automiehen saa siis avattua useimmiten vasta täysi-ikäisenä. 
Miten? Kolmesta Harrastajan päätyypistä helpointa on tutustua Muusikkoon, jolle 1 Kaveri = 1 Musiikin kuuntelija lisää. Mopopojat eivät usein ole tarkkoja siitä, kenet ottavat kavereikseen, joten pyynnön voi vaan lähettää ja toivoa hyväksymistä. Vaikeinta on tutustua Taiteilijaan, jonka sosiaaliset taidot ja kaverien tarve ovat pienimmät. Taiteilija on myös todennäköisin poistamaan sinut kavereistaan, ellet tykkäile tarpeeksi aktiivisesti hänen John Lennon -piirroksista tai tusseilla tehdyistä lohikäärmeistä. 
Millainen? Kaikille Harrastajille on ominaista jatkuva raportointi omasta intohimostaan, oli se kuinka epäkiinnostavaa tai huonosti toteutettua tahansa. Taiteilija esittelee töitään, uransa juuri tällä hetkellä menossa olevaa epäluovaa vaihetta ja alkoholismiaan. Automies tuunaa jatkuvasti autoaan (useimmin BMW tai joku romu Nissan) ja ilmoittaa pienistäkin muutoksista. Muusikko pitää itsestään ehkä eniten ääntä: on bändin logoa, kuvia instrumenteista, bändin promoamiskuvia, joitain lyriikoiden alkuja, bändin uudistettua logoa, mainintoja bändiporukalla baariin menosta, lisää promokuvia... entäs musiikki? Noh, sitä ei yleensä välttämättä koskaan kuulla, mutta kuitenkin.

”Our band in new promo pixx. Whatcha guys think? ;)”
”new logo for our band pretty cool isn't it?”
”having #fun at a bar with the band crew! #rocknrolllife”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti