perjantai 25. joulukuuta 2015

Neljä Cheek-dokumentin poisleikattua kohtausta: näitä ei nähty televisiossa!

Marraskuussa Yle julkaisi Jare vs. Cheek -"kohu"dokumentin, jossa kuvattiin Suomen suosituimman hip hop -artisti Cheekin eli Jare Henrik Tiihosen elämää Olympiastadionin konserttien ja uuden levyn työstämisen aikana. Jos et ole nähnyt dokumenttia, sen voi katsoa tiivistetysti Youtubesta:


Osa koki, ettei dokumentti ollut erityisen kuohahduttava. Runsaiden kirosanojen vääntämisen ohella Cheek tuskailee erilaisten vaatteiden, lavasteiden ja kuvien kanssa. Osa on jopa arvioinut, että räppärin raivokkuus on vain satanut hänen laariinsa: äkäinen mesoaminen milloin mistäkin jutusta luo kuvaa Cheekistä itsepäisenä, periksi antamattomana taiteilijanerona, jolla on visio.

Dokumentista jäi pois paljon hätkähdyttävämpiä kohtauksia. Blogini sai käsiinsä kuvauksien nauhoja, ja löysin peräti neljä poistettua kohtausta.


Cheek osaakin kirjoittaa runoja


Ajoittain Cheekin musiikki on saanut kritiikkiä vähemmän oivaltavista tai jopa kömpelöistä riimeistään ("Jos sä et mun tyylii tajuu / Se meinaa että sulla ei oo tyylitajuu" tai "Rahamies / muttei sentään sahamies"). Jare vs. Cheek olisi voinut paljastaa, että Cheek osaa kuin osaakin tehdä taidokasta ja korkeatasoista runoutta, jota hän ei ole voinut kuitenkaan esittää yleisönsä takia: runsaasti menneiden vuosisatojen kirjallisuuden tyylisuunnista ammentava ja pop-kulttuuri-intertekstuaalisuuksia sisältävä runous ei purisi radioissa samalla lailla kuin Chekkosen kaltaiset kappaleet.

Poisleikatuissa kohtauksissa paljastuu, että Cheek on julkaissut salanimellä Jared Henrique Tihomev monitulkintaisen, yli kaksisataasivuisen runoteoksen, jossa hän pohtii itseään, elämäänsä ja yleistä maailman toivottomuutta post-modernein runoin itseironisen haikeassa valossa.

Jotain myös syvällisestä runousharrastuksesta on jäänyt populaarituotantoon: taustoittaessaan sanoitusten itsekehun taustaa Cheek paljastaa rap-lyriikkansa saaneen vaikutteita muun muassa muinaispersialaisesta qasida-runoudesta. Qasida-runot rakentuvat kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa muistellaan nuoruutta / nuoruuden menetettyä rakkautta. Toisessa osassa siirrytään kehumaan useimmiten runon puhujan kamelia, tuolloin arvokasta statussymbolia. Kameli itsessään ei näyttele pääosaa, vaan siihen liitetyt luovat kielikuvat kehuvat varsinaisesti sitä miestä, joka kamelilla on ratsastanut, ja millaisia seikkailuja ratsastaja on kokenut. Kolmannessa, viimeisessä ja vapaimmassa osassa siirrytään kehumaan itse runoilijaa tai hänen heimoaan. Kolmannessa osassa voidaan välittää jonkinasteinen viesti. Cheekin rap-runous on selkeää qasidan postmodernisointia: monien kappaleidensa alussa Cheek luo katseen kultaiseen nuoruuteen, sen jälkeen ylistetään uraa ("aika pitkä matka hiekkalaatikolta tähän iltaan raivattiin", vrt. kamelilla tehty, sankarillinen matka), Bentleyn kiitämistä (urheiluauto on meidän aikamme statussymboli) tai Guccin kenkiä. Lopuksi ylistetään vielä suoremmin itseään tai omaa heimoa - Liigaa.

Ote kirjasta:

Hän sanoi minulle: jol' onni on, se onnen kätkeköön
Ma sanoin etten voi, mun auvoni kaikille näytettäköön
Vaik' samal' se kaikki oli valhetta, oi, valhetta
Rakkau'en puuttues' rahal' ei ole katetta
Voitin kai taistelun jok'ikisen elämässä
Mutta joskus, aivan hiljaa ja salaa
Huomaan, oon yksin hämärässä.
Rakas.
Palaa.

Aki Nikkinen on Cheekin isä

Aki Nikkinen saapuu katsomaan poikansa Instagram-kuvan ottamista.

Kaksosveljeään lukuun ottamatta Cheek ei ole tuonut perhettään julkisuuteen. Eräs syy perheen piilotteluun paljastuu, kun Cheekin isä tulee katsomaan poikansa uuden Instagram-kuvan ottamista. Isä onkin Aki Nikkinen, moninkertainen huijari ja nilkki Salatuista elämistä! Rikollistaustainen ja välillä ulkomailla fobbia paossa ollut isä onkin hyvä pitää piilossa julkisuuden valokeilasta. Ehkei sukulaisuussuhde olisi kuitenkaan yllättänyt suuresti, vaikka se oli dokumenttiin jätettykin: ovathan Aki ja Jare kuin kaksi marjaa.

Liiga on salaperäinen kultti

Cheekin uusimman albumin taiteellinen kuvasto muistuttaa epäilemättä illuminati-symbolia.

Wikipedian mukaan Liiga on Cheekin, Brädin ja TS:n muodostama rap-yhtye, mutta virallinen ja todellinen totuus voivat erota toisistaan merkittävästi. Todellisuudessa Liiga on paljon laajempi käsite kuin pelkkä yhtye: se on kultti, johon sekoittuu kabbalistisia piirteitä. Liigan ajatuksena on kehittää itseään ja tulla jumalaksi. Erilaisia anekoruja ostamalla ja niitä julkisesti pitämällä voi saavuttaa taianomaista valtaa. Cheek on todennäköisesti yksi pisimmälle liigassa edenneistä, sillä hän on päässyt lähimmäksi jumaluutta – elokuussa 2014 hän täytti erään kirkon kahdesti, ja kansa osoitti hänelle hurmoksessa kunnioitusta pop-jumalanpalveluksessa.

Yhdysvalloissa on huomattu, että erilaisia illuminati-viitteitä videoihinsa laittavat artistit menestyvät radioaalloilla. Hypnoottisia illuminati-merkkejä on nähty lukemattomien artistien (kuten Lady Gagan, Justin Bieberin, Keshan, Madonnan, Katy Perryn) musiikkivideoilla ja pukeutumisessa. Nähtävästi nämä artistit ovat tehneet jonkinasteisen diilin korkeimpien jumaluuksien - tai Saatanan - kanssa ja siten menestyvät. Toki on mahdollista, että kyseessä on vain musiikkibisneksen ironinen sisäpiiriläppä, mutta ensimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi. Liiga on todennäköisesti illuminatin suomalainen vastine: monet ovat varmasti huomanneet, että kaikki suomalaiset räppärit käyttävät mystisiä, kiiltäviä anekoruja kauloissaan.

Cheek ja Elastinen kulttivaatetuksessa. Cheekin kaulassa on mystinen anekoru, jonka symbolia ei osata tulkita.
Liigan tilaisuuksissa yleensä ihmiset alkavat puhua nopealla tahdilla kielillä ja heilutella käsiään.
Dokumentin leikatussa kohtauksessa Cheek osallistuu Liigan salaperäiseen kokoukseen liiga-asussaan. Cheekin kävellessä Liigan kokoontumiseen ovet kuitenkin suljetaan kameramiesten edessä, eivätkä Liigan tarkat riitit selviä. Myös esimerkiksi Elastisen ja Mikael Gabrielin nähdään kävelevän kokoukseen.

Dokumentissa poistetussa kohtauksessa Cheek valottaa, kuinka Liigan avaruusjumalamystiikka ja jumalaksi kasvamisen opit näkyvät uuden Alpha Omega -levyn sanoituksissa. Eräässä sanoituksessa hän jopa tituleeraa itseään hip hop -jumalan pojaksi.

"Alpha omega, alpha omega / Kovempi, parempi, nopeempi, vahvempi
--
Tuun muistaa oman joukkueen aina ( LIIGA)
"
(Alpha Omega)

"Suljen ympyrän, katkaisen noidankehän
Kun saaga on valmis, ei paremmin enää voida tehä
Ehkä sadan vuoden päästä joku koittaa peräs
Ku en oo enää tääl nii Team Cheek, te hoidatte tän!
"
(Valot sammuu)

"Taistelutoverit seisoo vahvana rivinä
Jalat kantaa meitä et tuu kaatamaan ikinä

Tatuoinnit ihos kertoo parhaasta tiimistä
Vielä vanhana tikissä, samalla klikillä
"
(Leveellä)

"Hän, joka keinussa jumalten keinuu
Väliä taivaan ja helvetin heiluu
Hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu
Kun keinuu
Joka selässään ristinsä kantaa
Kohtalon haltuun itsensä antaa
Hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu

Kun keinuu"
(Keinu)

NIISSÄ ON KOLMIOITA!



Valitettavasti Liigaa käsittelevät kohdat leikattiin pois dokumentista Cheekin vaatimuksesta: hän ei halunnut, että liian monet saavat tietää jumalallisista voimista. Toimittajat myös pelkäsivät, ettei kansa olisi valmis käsittelemään näin suuria ja vaikeita kysymyksiä: kyse on kuitenkin hip hop -jumaluudesta.

"Meidän jengi hallitsee koko skenee" - kuten Amerikassakin illuminati-salaliitto hallitsee.

Cheek on Vihreän liiton aktiivi

Rahakkaita bileitä, pintoja sileitä, vitusti massii, Louis Vuittonin kassii, privaattijetti, hajustesetti, Bentley tallissa, tilitaseet mallissa, Guccin kenkää eikä riitä mitenkää, ah!

Cheekin elämäntyyli voi näyttää pröystäilevältä ja epäekologiselta, mutta Jare vs. Cheek -dokumentista jäi pois kohtauksia, jotka paljastavat pehmeän, ekologisemman suomalaisräppärin. Cheek esittelee Bentley-urkka-autoonsa asennettuja, päästöjä pienentäviä katalysaattoreita ja mainostaa käyttävänsä eläinkokeettomia ja vegaanisia siivousaineita: tai no, eihän Kiikki tietty itse siivoa, mutta hänen kotinsa siivoajalle on hankittu ympäristöystävällisiä Method-siivousaineita.

Ekologisuus on henkistyneelle Cheekille tärkeä arvo. Turha bling ja vaatteilla koreilu jää pois, vaatimattomuus
ja ympäristöarvot ovat nousseet kunniaan myös lavaesiintymisissä.

"Monesti olen kokenut olevani outo lintu näissä asioissa. Tuntuu, että muille arvot ovat erilaiset: blingiä, rahaa, kulutusta. Kyl mäkin kulutan, itse asiassa ihan vitusti, paljon enemmän kuin kaikki muut Suomen räppärit varmaan yhteensä, ja mulla on vitun hieno auto ja mulla on vitun kalliita vaatteita, jotka on hankittu vähintään Saksasta ja mieluusti sitäkin kauempaa, ja kengissä käytän laatumerkkejä ja... niin mitäs mä olinkaan selittää? Niin, siis arvot, tosiaan, mulle kuitenkin on vitun tärkeää luonto ja miten saatais pysäytettyy ilmastonmuutos ja sillee."

Videolla Cheek astelee sisään Vihreiden Nuorten tapaamiseen, ja poistuu kokouksesta kaksi minuuttia sen alkamisen jälkeen.
"Ihan kiinnostavaa oli, mut tosiaan ei ollu oikein mitään yhteistä noiden tyyppien kaa. Kysyin yhdeltä et Bentley vai Aston Martin niin se sano et bussi", Cheek kertoo kokemuksestaan.

"Ihmisten pitäisi muistaa näissä vitun ilmastotalkooasioissa sekin että vaikka mä ajan autolla niin so fucking what. Kyllähän vittu pyöräillessäkin hengittää ja syntyy hiilidioksidia."

------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti